Valkeryn – Prøv å si noe til meg nå

Prøv å si noe til meg nå
(Heilo, HCD 7294)

Boeiend is de term die het beste bij Valkeryn past. De Noorse groep brouwt een bijzonder mengsel van traditionele, muzikale thema’s en eigentijdse klanken. Voor het vertolken van hun composities gebruiken de muzikanten niet alleen gangbare instrumenten als viool, gitaar, contrabas en accordeon. In Down for whatever (dat overigens bijna geheel in het Noors wordt gezongen) klinken blaasinstrumenten door. Naast het harmonium komen ook piano, banjo, lapsteel, synthesizer en slagwerk voorbij en uiteraard ontbreekt de Hardanger viool niet.

Toch staat in alle acht tracks het lied centraal. Tuva Syvertsen zet haar heldere stem vooral in voor indringende en levendige zang. De mannen vervullen de rol van achtergrondzangers.

De muziek is gestoeld op typische Noorse dansritmes, maar vaak kennen de arrangementen experimentele trekjes. Onder invloed van synthesizer en slagwerk neemt de uitvoering soms zelfs een orkestrale vorm aan (Instant kaos). Glipp av deg (ik mis je) krijgt het karakter van een treurmars. Een andere keer (Trefrakken) ligt het nummer wat dichter bij de traditie. In het afsluitende Jeg lover deg gaan nog even alle registers open, maar steeds maken de Noorse muzikanten er een indrukwekkende en spannende belevenis van.

Scroll naar boven