Vandiekomsa Efkes nog

Efkes nog
(HKM 72018 / Coast to Coast)

De tracks op de derde cd van Vandiekomsa bewegen zich tussen traditioneel en eigentijds. De zes musicerende Brabanders zijn dan ook echte folkmuzikanten. Dat blijkt al in de opening, De grote brand. Het oude verhaal van de stadsbrand op Palmzondag 1648 in Eindhoven is in een melodie gestoken die als een traditionele ballade klinkt. Het is een uitstekend vormgegeven topical song uit een ver verleden.

Ook het heden laten de heren niet links liggen. In Vur onbepaalde tijd passeert veel eigentijdse problematiek, terwijl het achtergrondkoortje er lustig op los oe-oe-oet. Het Tilburgse gevoel komt naar boven in het uptempo Sjaanternel waarin ook nog een uitstapje naar St. James Infirmary plaatsvindt. In het rustige Alles verandert valt vooral het samenspel tussen het accordeon en de snaren op. Overal denk ik aan jou past eveneens geheel in deze tijd. Behalve de fraaie musette-achtige begeleiding heeft het lied een verrassende ontknoping. Naast de tien zelf geschreven liedjes passeert ook nog een traditional. Het bekende Hop Marjanneke krijgt van de Brabanders een uitstekende update.

Nergens op de cd is sprake van een rechttoe, rechtaan uitvoering. Steeds is gekozen voor een originele muzikale vorm op dit geslaagde folkalbum in Brabants dialect.

Scroll naar boven