Vaste Gasten – Buitenbeentjes

Buitenbeentjes
(eigen beheer, )

Zoals ik al eerder schreef in de recensie van de cd Terug naar de rivier van Leo de Kruis, borduurt de zanger/gitarist als liedschrijver voort op de nummers die verschenen op de audiocassette (!) Gestrikt van de legendarische groep Sistrum, uitgebracht in 1987. Met de nieuwe groep Vaste Gasten laat Leo opnieuw zien dat hij een losse hand van schrijven heeft en dat hij oplettend om zich heen kijkt. In vijftien muzikale observaties koppelt hij humor en alledaagsheid aan menselijk falen en ongemak.
Belangrijkste muzikale kompaan bij de groep is violist Jos Koning, de folkveteraan die met zijn fijne streek in het verleden mede vorm gaf aan groepen als Crackerhash, Twee Violen en een Bas en Windkracht Acht. Hij is de leverancier van de drie instrumentale stukken op Buitenbeentjes.
De andere twee Vaste Gasten, die samen de ritmesectie vormen, zijn Marcel Snijders (contrabas) en Niek Edeling (percussie). Verder speelden op een zestal nummers twee oud-leden van Sistrum mee: Ruud Verschoor (gitaar, mandoline) en Carel Jacobs (basgitaar). Het nummer Buena Vista, over het Cubaanse muzikale fenomeen, werd zelfs door Leo de Kruis in samenwerking met zijn ex-groepsleden geschreven.
Andere onderwerpen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld de kwaliteit van de Belgische autowegen, natuurbescherming en eigenbelang.
Vaste Gasten klinkt goed ingespeeld, lekker losjes, maar gedisciplineerd. Onderkoelde humor in combinatie met relevante onderwerpen is een insteek die werkt.
Rest me te melden dat de cd in een aantrekkelijk digi-pack is gestoken.

Scroll naar boven