Vedan Kolod – Gorodische

Gorodische
(CPL Music 049)

Gorodische is geen nieuw album van het Siberische trio Vedan Kolod. Het verscheen al in 2014 in eigen beheer, na één van de allereerste crowdfunding-acties in Rusland. Het was destijds de derde plaat van de groep. Na eerdere releases te hebben verzorgd van Vedan Kolod, besloot CPL tot heruitgave van dit album.

De groep focust zich op dit album zowel qua repertoire op de late middeleeuwen. Meer dan anders komen instrumenten uit die tijd aan bod. Naast een ongekend arsenaal aan percussie-instrumenten en plaatselijke windinstrumenten, hoor je mandoline, draailier, gusli, bouzouki, fluiten, hoorns en ocarina. Door die brede instrumentatie is het album toegankelijker en kleurrijker.

Maar dat je ook met alleen stemmen, wat percussie en een mondharp inspirerende muziek kunt brengen bewijst Shrovetide. In Wreath komt daar dan nog een beenfluit bij. Mooi is ook de allegorische ballad Grey bird, begeleid door bouzouki, fluit, hurdy gurdy en een stampende drum. De zang is als vanouds ijzersterk, zowel solo als meerstemmig. Ze is krachtig, helder, zuiver.

Tragisch is het verhaal achter de mooie tekeningen in het tekstboekje. Die werden gemaakt door de Poolse kunstenares Daria Dobronega Kowalska en vormen een meerwaarde van de uitgave. Enkele weken na de (eerste) release van het album benam ze zichzelf het leven.
Gorodische is melodieuzer dan andere albums van Vedan Kolod. Uitermate geschikt als kennismaking met het trio dus.

Scroll naar boven