Vedan Kolod – The tale of Igor’s campaign

The tale of Igor’s campaign
(CPL Music CPL054)

The Tail of Igor’s campaign  is een heruitgave van het in 2011 verschenen vijfde album van de Siberische formatie Vedan Kolod. De teksten zijn afkomstig of gebaseerd op het Slavische epische verhaal over Igor Svyatoslavich’ campagne, daterend uit de Middeleeuwen. Het heeft dezelfde impact en strekking als de Rolandsage of het Nibelungen lied voor West-Europa.
Het verhaal is interessant vanwege de dualiteit in verwijzingen naar zowel Christelijke als heidense religie en gewoonten. Van het verhaal zelf krijg je, afgezien van een korte inleiding in het Engels verder weinig mee, tenzij je de Cyrillische of Slavische tekst in het boekje kan lezen.

Vedan Kolod ontwikkelde zich meer en meer van muziekgroep met sjamanistische music met beperkte instrumenten uit het Middeleeuwse tijdperk, naar een eigentijdse vorm van streekgebonden wereldmuziek. The Tail of Igor’s campaign  zit daar tussenin.

Naast een contingent percussie en fluiten hoor je bijvoorbeeld ook bouzouki, draailier, doedelzak en gusli. De suite bestaat uit vierentwintig afzonderlijke titels, maar in feite moet je ze in reeks beluisteren. Dan lijkt het enerzijds op een hoorspel, anderzijds op een film waar je alleen het geluid van hoort. Veel teksten worden voorgedragen. Ze worden ondersteund door instrumenten.

Een zestal songs zijn (a capella) gezongen, zoals You stand your ground of What dins unto me, waarbij het weer genieten is van de indrukwekkende rurale polyfonische zang van het trio. Die tracks duren over het algemeen langer dan degene met de gesproken variant. De overige instrumentale tracks variëren van simpel tromgeroffel tot uitgewerkte tunes met meerdere instrumenten.

Als kennismakingsalbum met de muziek van Vedan Kolod zou ik deze schijf niet aanbevelen. Ben je bekend met de bijzondere formatie, dan is dit album wederom onmisbaar in je collectie.

Scroll naar boven