Vedan Kolod – Wild Games

Wild Games
(CPL Music CPL041)

Siberische muziek… is dat niet iets met Kalinka of grommende mannen met baarden in pofbroeken? Vooroordelen en misvattingen over volksmuziek uit Rusland zullen er legio zijn, maar labels als Sketis en CPL hebben al bewezen dat er verdomd mooie muziek uit die voor ons zo onbekend streken komt. En om gerust te stellen: ze voldoen niet aan het stereotype vooroordeel!
Neem nu Vedan Kolod, oorspronkelijk een kwartet, maar op hun laatste cd Wild Games gereduceerd tot een trio. Sinds 2004 is Wild Games hun achtste album. Het is een ode aan het immens door bosbranden verwoeste Siberische woud, waarbij met name Krasnoyarsk, de plaats van herkomst van de formatie, schade ondervond. Vedan Kolod brengt dan ook rurale, door de natuur en met natuurlijke klanken gevormde muziek. Ze laten zich leiden door stokoude, overgeleverde sagen, melodieën, verhalen en passen dat in hun hedendaagse sjamanistische folkmuziek.
Daarbij is kennelijk altijd een prominente rol voor percussie-instrumenten, zo ook hier. De meesten bespeeld door Daryana Antipova, die samen met Tatyana Naryshkina (ook mandoline en fluit) de leadvocalen voor haar rekening neemt. De overige instrumenten worden bespeeld door multi-instrumentalist Valey Naryshkin. Hij herintroduceerde en reconstrueerde oude, bijna vergeten instrumenten in de Siberische volksmuziek. Uit zijn koffers komen bijvoorbeeld de Skytische hoorn, dubbelfluit en een reeks regiogebonden instrumenten, maar ook de gusli (uit de zitherfamilie), ocarina, doedelzak, draailier en bouzouki.
De muziek van Vedan Kolod is in feite simpel van opzet: eenvoudige melodie, die veelvuldig herhaald wordt met een opbouw in de dynamiek. Ze is sferisch, bezwerend, repeterend, hypnotisch, beeldend. De zang is nagenoeg declamerend, eerder dan zingend. De tweede stem houdt zich nauwelijks aan voorschriften wat betreft harmonie en veroorzaakt daardoor soms een vervreemdend effect. De basis van de begeleiding bestaat merendeels uit snaarinstrumenten (bouzouki, gusli) met aanvullend fluiten en percussie. De opnamen vonden vrijwel live plaats, met minimale overdubs.

Scroll naar boven