Víctor Jara: Het lied zingt voort

Een combinatie van boek, concert en expositie.
Adrie Huissoon schrijft, zingt en vertelt over het leven en de muziek van Víctor Jara.

Eind mei 2017 presenteerde schrijver, zanger en gitarist Adrie Huissoon zijn boek over de Chileense zanger, theaterregisseur en politiek activist Victor Jara. Tijdens deze presentatie werd Adrie geflankeerd door componist/gitarist Harry Sacksioni (die het voorwoord voor het boek had geschreven), Natalia Rogalski (ex-Flairck) en percussionist Marco Santos, waarmee hij de muzikale vertelling ‘Víctor Jara. Het Lied Zingt Voort’ ten tonele voert.
Met dit project, waar ook de expositie van de tekeningen – die speciaal voor het boek zijn gemaakt door tekenares Coby Pronk – een onderdeel van vormt, wil Adrie vorm geven aan het ‘geheugen van de samenleving’.
Chileense vluchtelingen werden indertijd in Nederland met open armen ontvangen, kregen een welkomstbrief van de toenmalige koningin Julia en startten een nieuw leven, ver van huis.

 

Over Victor Jara
Met zijn liederen speelde Victor Jara een belangrijke rol in het ontstaan van de politiek geëngageerde beweging van ‘Nueva Cancion Chilena’ (het nieuwe Chileense lied). Jara werd eind jaren ’60 één van de culturele boegbeelden van de Unidad Popular, een verzameling van linkse partijen onder leiding van Salvador Allende. Tegen ieders verwachting in won Allende in 1970 de democratische presidentsverkiezingen. Maar drie jaar later, op 11 september 1973, pleegde generaal Pinochet een bloedige staatsgreep. Víctor Jara werd samen met velen gearresteerd, gemarteld en vermoord. Zeventien jaar lang ging Chili gebukt onder de militaire dictatuur. Maar Jara’s liederen bleven klinken, al was het lange tijd alleen ondergronds.

 

Voorstelling Het lied zingt voort
Adrie Huissoon en Natalia Rogalski maakten een bijzondere muzikale vertelling over het leven van Víctor Jara en zijn muziek, die zij samen met percussionist Marco Santos spelen. Het dagelijkse leven, de pijn en de hoop komen tot leven.
Adrie: “De pure overtuiging dat je met idealisme, muziek, hard werken en plezier een betere wereld kunt maken komt vandaag de dag wellicht over als een anachronisme. Toch is het mijn vaste overtuiging geworden dat muziek een sleutelrol kan spelen in grote maatschappelijke veranderingen.”

 

Praktisch
· Het boek is te bestellen via ;
· De muzikale vertelling gaat in het seizoen 2017/2018 Nederland door (meer info www.victorjara.nl) en speelt op 16 december in Razzmatazz, Oost-Souburg;
· De expositie is tussen 29 november en 31 december te bekijken in het Kunstuus in Heinkenszand

 

Scroll naar boven