Kelter och götar
(Vilsevind 2022, )
Een verrassend album van een mij totaal onbekende formatie Vilsevind, een Zweedse formatie waarvan de kern gevormd wordt door zangeres Johanna Ribnikov en bouzoukispeler/zanger Sergio Ribnikov Gunnarson. Zij worden bijgestaan door een ploeg muzikanten – waaronder opvallend veel Spaanse (Galicische?) namen – op cello, contrabas, percussie, viool, gaita, highland bagpipes, uilleann pipes, draailier, tin whistle en meer.
Vilsevind brengt een combinatie van Noorse en Keltische muziek, aangevuld met eigen composities in hetzelfde idioom. Johanna heeft zo’n typische Scandinavische zangstem: hoog, maar soepel, vloeiend, ingetogen en dan weer krachtig. De stem van Sergio is wat voller en warmer en samen klinkt het wonderschoon.
Kelter och götar is hun tweede volwaardige cd, na een aantal singles en EP’s. Openingstrack Vindålder, vargålder – een orkestrale prelude, gespeeld op keyboard, violen en cello – zou zo uit een film geplukt kunnen zijn. Fri is een opgewekt lied over vrijheid en is kenmerkend voor de sound van de formatie: fraai bouzoukispel, zacht solerende uillean pipes op de achtergrond en omgeven door wat andere instrumenten (zoals charango, fluit, contrabas en percussie). Knappe ritmische breaks maken het geheel nog interessanter.
Er wordt gezongen in het Zweeds en Oelandic dialect, maar eveneens in het Welsh, Engels, Latijn en Spaans. Dat laatste in Varulv over een gekwelde weerwolf. Ook hier weer het samengaan van lyrische melodie met ritme accenten. Trallvaret refereert nog het meest aan de traditionele (Noorse) vocale muziek en wordt grotendeels a capella – met overdubs – knap gezongen door Johanna Ribnikov. Die sterke (a capella) vocale kwaliteiten komen schitterend naar voren in Vilsevind’s bewerking van de Zweedse traditional A sailors wife, een hoogtepunt op de cd.
Qua muzikaal arrangement gooit Näktergal hoge ogen. Een soepele melodie, transparant begeleid door aanvankelijk bouzouki en contrabas, wordt keurig opgebouwd naar een dynamisch slot met toevoeging van gaita, viool, cello, percussie en gedubde vocalen. In de titelsong – een medley van diverse Noorse en Keltische tunes – worden alle instrumentale en vocale gereedschappen ingezet voor een denderend slot.
Een zeer aangename kennismaking die smaakt naar veel meer!
Een special met Vilsevind is te beluisteren in deel 12 van de serie Folkit! Nordic Sounds op de Concertzender (2 september 21.00 – 22.00 uur. Daarna podcast)