Vinta – Beacons / Emilyn Stam & John David Williams – The farmer who lost his cow

Vinta
Beacons
()

Vinta is een Canadees kwartet dat voornamelijk traditionele dansmuziek uit West-Europa speelt in een wat klassiek aandoende setting. Emilyn Stam (viool, accordeon) heeft Nederlandse roots en dat heeft ongetwijfeld met de repertoire keuze van Vinta te maken.
Haar levenspartner John David Williams speelt (bas)klarinet en trekharmonica. Ze ontmoetten elkaar in 2011, als leden van het Lemon Bucket Orkestra. Nathan Smith (viool) en Robert Alan Mackie (contrabas) completeren Vinta. De elf tracks op Beacons zijn allen eigen composities, waaraan alle vier de leden bijdroegen. Ze zijn zonder uitzondering gebaseerd op de oude traditie.

De arrangementen zijn vernuftig en goed geconstrueerd, en vragen de aandacht van de luisteraar. Geen luie instrumentaties hier. Heerlijk voor de geoefende luisteraar, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen er meteen in mee kan gaan. Het loont echter de moeite om de cd meerdere draaibeurten te gunnen, zodat de finesse zich kan nestelen tussen de oren. In het openingsnummer Whippersnapper, een compositie van Smith, wordt meteen flink uitgepakt. De instrumenten buitelen haast over elkaar heen.

Scandinavische invloeden zijn er ook, zoals in Bourrée isolée (van de hand van Stam), in Four-leafed people (Mackie) en in Rosedale Valley waltz (Mackie)/Regent Street parade (Stam). Een rustmoment wordt de luisteraar gegund in de huwelijkswals Marjo and Everest (Stam), gekoppeld aan een wals uit 1929 van de Franse violist Mario Cazes. Het meest dansbaar wordt het in Gigue aux Chalumeaux/The heron’s rookery (beiden van Smith). Afsluiter is het tamelijk verstilde en trage The house the spirit builds (Williams).

Het aantrekkelijke digipack benadrukt de prettige sfeer van Beacons. In het ingestoken boekje krijgen alle tracks een beknopte toelichting. Ook worden per nummer de gebruikte instrumenten benoemd. De cd werd geproduceerd, opgenomen en gemixt door de beroemde Canadese mandolinespeler Andrew Collins, die een helder en vol geluid wist neer te zetten.


Emilyn Stam & John David Williams
The farmer who lost his cow
()

In 2020 maakten Emily Stam en John David Williams als duo de cd Honeywood. Daarop stonden twee tracks met melodieën uit de tussen 1700 en 1716 uitgegeven liedverzameling “Oude en nieuwe Hollantse boerenlieties en contradansen”: Te Haerlem in de Witte Swaen/Slaapend jan en Achter de Heylighe Steeg/De bedelaer. Verrassend natuurlijk, om Canadezen dit te horen spelen. Maar al iets minder verwonderlijk, als je de Nederlandse wortels van Emilyn in ogenschouw neemt.

Blijkbaar beviel dit repertoire het duo dermate, dat ze besloten om een hele cd te maken met titels uit deze liedverzameling. Onder de titel The farmer who lost his cow namen ze 21 melodieën op, verdeeld over 16 nummers. Bij mijn weten is dit het eerste album met louter werk uit Boerenlieties en contradansen.

Emilyn nam de eerste 100 melodieën door op viool en ontdekte dat er een bepaalde charme en kracht schuilt in de eenvoudige volksmuziekstukken. Uit deze eerste delen werden dan ook de nummers geselecteerd. De meeste melodieën horen zelfs bij de eerste 50 tunes. Daaronder een aantal stukken waarvan ik nog geen opname kende. Zo ook de nummers 1 en 2 uit de verzameling: Heeft een bagyntie leere schryven en De ruyter.

Emilyn en David spelen bijzonder aanstekelijk. Het kost het geen moeite om aan de speaker gekluisterd te blijven. Met akkoorden op de trekharmonica wordt het vioolspel geaccentueerd. De klarinet en de viool spelen tweestemmig. Vrolijke melodieën klinken uitbundig en melancholische tonen klinken zoals je wilt dat ze gespeeld worden. Toch klinkt het nergens geforceerd of overgearrangeerd. Het is absoluut volksmuziek.

Het is jammer dat er slechts beperkte informatie over de gespeelde stukken op het digipack aanwezig is. Maar dat is dan ook het enige minpunt aan deze fijne cd.

Website: vintamusic.com

Scroll naar boven