Sinds 2018 verschijnen regelmatig cd-uitgaven van het Trad Records label. Inmiddels staan er zo’n dertig titels in de catalogus. Het label is uitgegroeid tot een constante factor in de nieuwe Vlaamse folkbeweging met hoogstaande producten, prima opnamekwaliteit en een verantwoorde lay-out van de verpakking en inlays. Kortom: een vrijhaven voor serieuze muzikanten die zich in de margewereld van de folkmuziek willen presenteren.
We hadden een interview met één van de oprichters, Ward Dhoore. Dhoore is een gekend snarenbespeler (gitaar, mandoline, maar ook synths) in onder meer de formaties Trio Dhoore, Snaarmaarwaar, Estbel, Spilar, Siger en Zonderland. Daarnaast actief in een handvol andere groepen als begeleider en als componist. De andere oprichter, Jeroen Geerinck is eveneens en vooral bekend als gitarist, maar speelt net zo makkelijk een deun op vele andere instrumenten die hij beheerst. Hem kennen we als alter-ego Geronimo en van groepen als Hot Griselda, Novar, Snaarmaarwaar, Spilar, Viorel.
Vanaf 18 februari kunt een op www.concertzender in het programma Folkit! een special beluisteren met muziek uit de Trad Records catalogus. En onderaan kunt u lezen hoe u in aanmerking kan komen voor een van de gratis door Trad Records beschikbaar gestelde verzamel-cd’s.
Wat is de drijfveer of de aanleiding voor het starten met Trad Records?
We zijn beiden zelf muzikant en voelden een grote behoefte aan de oprichting van een collectief. Een collectief voor bands die muziek uitbrengen met een originele en eigentijdse visie op folkmuziek. Met dit label willen we onze favoriete muzikanten en songwriters helpen om hun muziek te releasen en met hun muziek een breder publiek te bereiken. We willen dat mensen folk- en rootsmuziek (her)ontdekken en hen kennis laten maken met bands met een moderne benadering van deze muziek.
Wat is de filosofie achter Trad Records?
Trad Records werd opgericht door Jeroen Geerinck en mezelf, Ward Dhoore. Onze samenwerking is op te splitsen in twee delen. Enerzijds is er de opnamestudio ‘Studio Trad’. Daarmee staan we in voor de productie van uiteenlopende albums en bijhorende visuals (foto’s & video’s). Anderzijds hebben we ons platenlabel ‘Trad Records’. Waar we voor de opnamestudio geen selectie maken in de bands die komen opnemen is dat voor het platenlabel wel het geval. Met de release onder ons platenlabel willen we graag een doordachte lijn uitzetten, waarbij alle releases in onze catalogus voldoende aansluiting vinden bij elkaar en bij onze visie en smaak.
Wat zijn de sterke punten van Trad?
Jeroen en ik zijn beiden muzikant. Daarnaast zijn we ook zelf regelmatig bezig met de productionele kant van onze releases (via onze opnamestudio en de bijhorende visuele promotie). Daardoor hebben wij bij het aanvangen van het platenlabel reeds een sterk inzicht in alle aspecten die verbonden zijn aan een release: zowel het muzikale, technische als promotionele aspect. Daardoor kunnen we zeer efficiënt schakelen en telkens een op maat gemaakt, doordacht release plan voorstellen aan de bands die we uitbrengen.
Is er sprake van een (strikte) ‘werkverdeling’ tussen jou en Jeroen? Zo ja welke.
Binnen opnamestudio ‘Studio Trad’ is Jeroen vooral bezig met de audioproducties en Ward eerder met de visuele zaken zoals fotoshoots, videoproducties en grafisch ontwerp (voor de albums en promotie). Voor het platenlabel doen we veel dingen samen, omdat het altijd interessant is om verschillende visies te overwegen op bepaalde planning aspecten.
Waarop zou ik juist bij jullie moeten opnemen?
Het feit dat we zelf als muzikant actief zijn in de folk scene zorgt dat we zowel inhoudelijk (muzikaal) als technisch dicht bij het genre staan en de muziek als het ware ‘voelen’. We halen veel inspiratie uit andere (soms meer populaire) genres, maar ons hart ligt bij de akoestische folk muziek en dat bepaalt toch in zeer sterke mate onze manier van aanpak en onze visie op het genre. De studio draait al 15 jaar en heeft op die manier uiteraard ook al veel ervaring opgebouwd binnen het genre.
Maar waarom zou je nog in een (heuse) studio opnemen met de tegenwoordig toegankelijke en betaalbare thuisopname apparatuur, computer software etcetera?
Voor bepaalde situaties is dat een zeer fijne evolutie. Je kan thuis in alle rust op eigen tempo aan materiaal werken en het laten rijpen. Toch merken we vaak dat bij de uiteindelijke opnames het vaak goed werkt om als muzikant wat afstand te kunnen nemen van het technische aspect en helemaal in je muziek te kunnen opgaan. Dan is een opnamestudio met een technieker een goeie zet. Er zijn ook vele manieren mogelijk om tot een goed eindresultaat te komen, en de ervaring zorgt er voor dat we heel snel naar de juiste aanpak, werktempo kunnen grijpen zodat de muzikant zich comfortabel voelt.
Is er sprake van een productiebeperking of quotum met betrekking tot uitgeven of is er een productiestreven (per jaar/maand…)?
We leggen onszelf zowel wat de stijl als hoeveel releases betreft geen beperkingen noch quota op. We luisteren telkens weer met open blik naar nieuwe mogelijke releases en laten ons buikgevoel steeds een grote rol spelen. Als we beiden aangesproken worden door iets, dan gaan we er voor. Momenteel komt dat gemiddeld op een 4-5 tal platen per jaar, die uitkomen bij ons platenlabel Trad Records.
Platenlabels komen en gaan (of verdwijnen meer en meer van de radar). Zo kennen we (uit het verleden) Wild Boar, Appel records, Home Records… Enige tijd zeer actief en dan hoor je er weinig of niets meer van. Geef eens een aantal redenen waarom Trad een blijver is?
Home Records brengt wel nog albums uit, al is de hoeveelheid wat minder volgens mij. De rol van een label is in deze tijden veel veranderd tegenover vroeger en zeker niet evident. De muziekindustrie is non-stop in verandering en in dit digitaal tijdperk moet je erg vindingrijk zijn om de minder mainstream genres toch onder de aandacht te kunnen brengen. Ik denk dat dat voor ons misschien iets evidenter is, omdat wij al deels opgegroeid zijn met deze digitale evolutie. We hopen hier een bijdrage te kunnen blijven leveren.
Jullie zijn beiden ook muzikant. In hoeverre belemmeren de bezigheden voor Trad je muzikale activiteiten of stimuleren die juist?
Werkzaam zijn aan beide kanten van het spectrum (op het podium als muzikant versus achter de schermen met productionele en/of promotionele omkadering) zorgt voor een unieke kijk en is een interessante invulling op elkaar. Daardoor kunnen we beide aspecten hand in hand laten gaan en zo optimaal mogelijk laten aansluiten.
Wil je in aanmerking komen voor een gratis verzamel-cd met muziek van Trad Records, mail dan je naam en adresgegevens naar .