Vollek! – Koloniekakkers

Koloniekakkers
(Marista MCD 18225)

Het pauperparadijs, van journaliste Suzanna Jansen over het ‘gesticht’ in Veenhuizen beleefde al meer dan zestig drukken. De theatervoorstelling gebaseerd op het boek krijgt dit jaar een heropvoering. Ook de Drentse groep Vollek! verdiepte zich in de geschiedenis van dit, achteraf beschouwd, eigenaardige heropvoedingsexperiment. Het leverde een cd op met twaalf liedjes.

Vollek! beziet de ‘Kolonie van weldadigheid’ vanuit verschillende invalshoeken. Met de blik op de omgeving (Fochteloër Veen), de visie van een ‘verpleegde’ (Bleke Bertus), of de kijk van de autochtone bevolking op de ‘verpleegden’ (Koloniekakkers). De liedjes overlappen de hele geschiedenis van Het pauperparadijs tot nu. In Boevenbus blues, toepasselijk gebaseerd op Folsom Prison Blues van Johnny Cash, aanschouwt een delinquent de passerende toeristenbus.

Met Ben Logher op verschillende gitaren is het trio uitgegroeid tot kwartet. Het geluid klinkt voller en rust op een beter fundament. De helft van de liedjes is  geschreven door Freddie van der Beek, de andere helft bestaat uit vertaalde covers. De roots- en countrymuziek ligt lekker in het gehoor en krijgt soms een skifflekleurtje. Helaas zweeft de viool wat gemakkelijk met de melodie mee en in de teksten is soms wat met de klemtoon gerommeld. Overall toch geen onaardige thema-cd.

Scroll naar boven