Wachtend Op De Zomer – De reiziger

De reiziger
()

Achter de wonderlijke naam Wachtend Op De Zomer gaat sinds enkele jaren een jong Arnhems kwartet schuil dat poëzie mengt met folk en indie. De groep bestaat uit Heleen de Lange (basgitaar), Pleun Kievits (viool, achtergrondvocalen), Charlotte Wijnands (zang, percussie) en Raoul Clarijs (akoestische gitaar). Van traditionele Ierse en Amerikaanse nummers evolueert de groep steeds meer naar zelfgeschreven werk. Vijf eigen composities zijn te vinden op de (gebrande) debuut-EP van Wachtend Op De Zomer die de titel De reiziger meekreeg. Daarnaast ruimden ze plek in voor de traditionele Nederlandse instrumental ’t Loose bakkertje (uit Boerenlieties en contradansen). De EP werd verpakt in een eenvoudig, doch kleurrijk kartonnen hoesje.

De groep hanteert een stijl waarin verhalen vertellen voorop staat, met gebruikmaking van folk en andere muzikale invloeden. De liedjes kennen een persoonlijk uitgangspunt, waarin het gevoel van het moment tot uitdrukking wordt gebracht. De eigen nummers op de EP geven daar uitdrukking aan. Opener Over de brug  komt voort uit melancholische gedachten over de jeugd die onvermijdelijk verloren gaat. De boot naar Lauwersoog gaat over gevoelens voor mensen en plekken na een verbroken relatie, voordat er weer een nieuwe begint. Maar het gaat ook over het fijne van terugkeren nadat je een tijd bent weggeweest.

Het lied Zeemanslief is een dans die werd geschreven voor (zee)lieden die ten prooi vielen aan de roep van de Noordzee. In De fiets wordt een herkenbaar onderwerp aangekaart: een gestolen rijwiel. De tekst werd geschreven in de nacht na de diefstal. ’t Loose bakkertje werd gekozen om toch de eigen muziek en verhalen in een historische context te plaatsen. De versie van Folkcorn diende als referentiepunt. Tot slot is Dark lover, een gedicht van de zus van Charlotte, een liefdesverklaring aan de muziek.

De opnames zijn met eenvoudige middelen gemaakt. Het gitaarspel komt goed uit de verf. De balans is niet altijd optimaal, de zang verdrinkt soms een beetje in de instrumenten. Toch klinkt De reiziger veelbelovend, en vormt zeker een prima start om deze stijl verder te ontwikkelen. Het grensgebied tussen kleinkunst en folk biedt volop mogelijkheden om tot volle wasdom te komen.

Scroll naar boven