Waed Bouhaddoun – Safar: les âmes retrouvées

Safar: les âmes retrouvées
(Buda Musique 6764181)

Les âmes retrouvées is het derde opeenvolgende album van de Syrische Waed Bouhassoun. Op de eerste stond haar instrument, de oud of Arabische luit, centraal. De opvolger stond meer in het teken van vocale stukken, waarbij enkele nummers begeleid werden door oud of ney (door Moslem Rahal).
Deze schijf herbergt al het goede van de voorgaande producties. Liederen met oud  als begeleiding naast een enkel solostuk op oud, liederen met andere instrumenten, waaronder weer de ney. Ook dit keer is Rahal van de partij, maar op een tweetal stukken neemt Kudsi Erguner de ney ter hand, waarbij Rusan Filiztek voor de inventieve, soms zeer summiere, maar effectieve percussie zorg draagt.
In Je dors le coeur blesse, een lied uit het zuiden van Syrië, de geboortestreek van Bouhaddoun, begeleidt hij de zangeres op de saz.  Ze componeerde de meeste melodieën zelf. Voor de teksten greep zij terug op bestaande en overgeleverde poëzie. De onderwerpen – vertaalde teksten in het Engels en Frans in het boekje – zijn algemeen en gaan vaak over liefdes, verlangens, het relationele.
Het tempo van vrijwel alle nummers, met uitzondering van het opzwepende Safar solo, is traag. Het zijn slepende melodieën met een meditatief karakter. Ga er voor zitten en geniet van de ongeëvenaarde schoonheid van de muziek van een Syrische oud virtuoos met een aansprekende stem.
Vergis je overigens niet in de hoes. Die is qua foto vrijwel gelijk aan die van zijn voorganger.

Scroll naar boven