Waed Bouhassoun – La voix de la passion

La voix de la passion
(Buda Musiques 4793666)

Van Waed Bouhassoun besprak ik al eerder een cd. Daarop stonden met name stukken gespeeld op de oud. Het was even schrikken bij de ontdekking dat de stem op la voix de la passion centraal staat. Op slechts vijf van de zestien tracks komt het snaarinstrument uit de koffer als begeleidingsinstrument voor de zang.
Op acht tracks wordt de  begeleiding door de ney vertolkt. Een track is een solostuk voor ney en de resterende twee tracks zijn a capella songs. Gelukkig beschikt Bouhassoun over een sterke, aansprekende stem en is het verbluffend hoe passend de begeleiding van Moslem Rahal op ney is.
In de repertoirekeuze vinden we grofweg een tweedeling. Liederen waarvan de teksten soms teruggaan tot de 7e eeuw. Het betreft de zogenaamde Nabataanse poëzie uit Zuid-Syrië, vooral in stand gehouden door het bedoeïenenvolk en nog immer populair onder de Druzen.
De tweede selectie komt uit de verzameling gedichten en poëzie die ontstond tijdens de Moorse periode in Andalusië, pakweg van de 8e tot de 15e eeuw.
De cd, met een speelduur van zo’n 64 minuten, is een hele zit. Het is de virtuositeit van Bouhassoun en Rahal die het interessant houdt. Toch geef ik de voorkeur aan de meer afwisselende liederen met de oud. Maar dat zal ingegeven zijn door het feit dat je van de teksten niet veel meekrijgt.

Scroll naar boven