Wardruna – Kvitravn, First Flight of the White Raven

Kvitravn – First Flight of the White Raven
(By Norse Music  BNM037LP)

Groepen die zich etaleren met runentekens, verwijzen naar oude heidense samenlevingen en religies en dat verheerlijken of promoten; ik ben er wat huiverig voor, gezien soms onfrisse verbintenissen met groeperingen die het niet zo nauw nemen met de kernwaarden van de huidige samenleving. Of dit het geval is bij de Noorse formatie Wardruna kan ik bevestigen noch ontkennen. De groep is mij totaal onbekend en behalve op sides van subculturen is er nauwelijks iets over de formatie te ontdekken.

Het kan dat, net als in het Keltische pagan- en feeënfolkwereldje een en ander meer uiterlijk vertoon en schijn is. De groep pretendeert oude Noorse muziek te reviseren, maar ik kan wat dat betreft nergens een link ontdekken naar de roots. Enerzijds begrijpelijk, want kennen we veel overgeleverde vóórmiddeleeuwse liederen uit of in de Lage Landen? Het zal dus meer een veronderstelde reconstructie ‘zoals waarschijnlijk ooit geklonken heeft’ betreffen dan een werkelijk baseren op.

Dat reproduceren doen ze met traditionele muziekinstrumenten, zoals trommels van dierenhuiden, bukkelhoorns en diverse soorten lieren en luiten. De muziek kenmerkt zich door sterk repetitieve ritmes met een hypnotiserend karakter, diepe zware zang – maar ook samenzang met een nagalm van een grot -, mystieke klanken (veel drone-georiënteerd) en teksten. Donker, onheilspellend en zwaar zijn trefwoorden en kennelijk is dat een vereiste voor dit soort runenmuziek. Waren ze in die tijd alleen depressief of zwaarmoedig of hadden ze ook feestjes? Aan de hoornbekers die bij de optredens horen te oordelen werd er menig geestrijk vocht verorberd. Maar dat is in de muziek nauwelijks terug te horen, tenzij de kater!
Drijvende kracht van de formatie is Einar Selvik, die voor de composities zorgt, de liederen zingt en ze multi-instrumentaal begeleid. Selvik was mede componist van de serie “The Vikings’ op één van die betaalzenders. Hij wordt geassisteerd door zangers Kristian Eivind Espedal en Lindy Fay Hella. Op het podium komt daar een 6 koppige band bij.

Kvitravn – First Flight of the White Raven is na de trilogie Runaljod (Gap Var Ginnunga uit 2009, Yggdrasil  in 2013 en Ragnarok in 2016) en het min of meer soloalbum Skald van Selvik in 2018 het vijfde album van de band. Het is verschenen als studioalbum met een live album, en tevens als DVD. Die laatste opnamen werden tijdens de lockdown gemaakt, zonder publiek. Wie de studio en live tracks met elkaar vergelijkt moet zoeken naar de verschillen. Goede liveband dus deze akoestische metalfolkband, die op dat gebied niets verbergt.

Scroll naar boven