West of Eden – Flat Earth Society

Flat earth society
(West Of Music, WOMCD12)

Een Zweedse formatie met een Keltische ziel is de beste omschrijving voor de band West Of Eden. De formatie rond zangers/accordeoniste Jenny Schaub zet een degelijk en mooi gearrangeerd eigen geluid neer. Zelfgeschreven Keltische melodieën doorvlechten de eigen songs van het schrijversduo Schaub, verder bestaande uit snarenvirtuoos/toetsenist Martin Schaub.
Flat earth society is het achtste studioalbum van deze formatie, die verder bestaat uit fiddler Lars Broman, bassist Martin Holmlund, gitarist Henning Sernhede en drummer/percussionist Ola Karlevo. Om hun muziek nog spannender te maken werd een aantal gasten uitgenodigd, waaronder zangeres Heidi Talbot, fiddler Duncan Chisholm en fiddler/whistler John McCusker. In een viertal songs kleurt een heus strijkkwartet extra bij in de ruimtelijkheid.
De productie bleef in eigen hand en die klinkt als een parel. Zangeres Jenny Schaub heeft een ietwat klassieke vibrato in haar stem en benadert de zang in de Keltisch georiënteerde muziek als een voordracht. De sublieme muziek geeft de perfecte basis voor een lossere vocale aanpak, die Jenny in Vipers & Fireflies nadrukkelijker laat horen. In een aantal songs neemt Martin Schaub de leidende vocalen voor zijn rekening. Vooral in de krachtig gezongen passages komt zijn stem helemaal tot zijn recht.
Ondanks de grootse opzet van de band met drums en bas, blijft West Of Eden mooi ingetogen en beheerst. Het gezelschap bewijst dat er nog heel veel uit de Keltische traditie te halen is, zonder terug te vallen op het spelen van bekende covers en traditionals. De eigenheid siert deze Scandinavische groep. Met de sublieme uitwerking van hun rijke songs en instrumentale werk afficheert West Of Eden zich als een perfecte festivalformatie die ook echt iets te bieden heeft.

 

Scroll naar boven