Whyte – Maim

Maim
(Birnam WN0030)

Alasdair en Ross Whyte brengen met Maim hun derde cd met electrofolk uit. Maim was oorspronkelijk een theaterproductie, maar door Covid kwam een en ander in een ander daglicht te staan. Zes tracks stammen uit de theaterproductie, aangevuld met enkele nieuwe nummers.

Vier composities zijn instrumentaal, geschreven door Ross Whyte (toetsen, synthesizers, programming). De titeltrack is voornamelijk piano gebaseerd, met toevoeging van synths en ook een aantal strijkers. Een zeer fraai nummer met diverse tempo- en melodiewisselingen. Het zou zo als soundtrack in een film passen. Naast de instrumentalen vind je drie tracks met ‘spoken words’: verhalen in het Gaelic uit de theaterproductie.

De stem van Alasdair Whyte leent zich voor dit soort werkstukjes en wordt ondersteund door subtiele geluidscreaties uit de toetsinstrumenten van Ross Whyte. Dat geeft een dramatische ondertoon en de verhalen gaan leven, al begrijp je er geen snars van vanwege het Gaelic. Ze zijn de tonale varianten van een indringende, beklijvende act in een film.
Gelukkig staan er ook enkele traditionals op Maim, wat niet wil zeggen dat de overige tracks afwijken van het trad.arr idioom, doch wel een versie uit de eenentwintigste eeuw. Oidhche mhath leibh – wie kent nog de heerlijke akoestische versie op het debuutalbum van Ossian? – en Gur fad ‘am thamh mi gu tostach samhach hebben dezelfde enigszins onheilspellende en donkere klankkleur als de rest van de composities. De laatste track wordt op enkele soundscapes na a capella gezongen. Het instrumentale en wederom piano gebaseerde Gloinne heeft een heerlijk melancholieke melodie en doet refereren aan het vroeger werk van Wim Mertens en Soft Verdict.

Iets minder vocalen als op de twee voorgangers, maar met Maim heeft Whyte een compleet album afgeleverd dat intrigeert, verrast, vernieuwt en overtuigt. Het duo groeit nog steeds, al behoort ze wat mij betreft op dit moment al bij de top van de hedendaagse Schotse folk.

PS Whyte doet in januari 2022 een kleine tournee in België en is te zien in Muziekcentrum Dranouter (21), Merodefestivalconcert in Wolfsdonk (22 jan) en ’t Ey Belsele (23).

Scroll naar boven