Wiebren Rijkeboer – Americana outlaws

Americana Outlaws
(Kleine Uil, ISBN 978-9-493170-05-6)

Wat kun je verwachten van een boek van 204 pagina’s met daarin beschrijvingen van “50 singer-songwriters uit de seventies”? Niet veel meer dan korte oppervlakkige verhalen, is de gedachte als je het boek ter hand neemt. Toch weet de schrijver je al snel te boeien met zijn eigen kijk, en je mee te slepen en onder te dompelen in het succes en/of de sores van de vijftig uitverkoren artiesten.

In de paperback is plaats voor prominente en uit het oog verdwenen spelers in de Amerikaanse singer-songwriterscene. Rijkeboer heeft daarvoor het begrip americana enigszins opgerekt. Naast de artiesten zelf  komen de sessiemuzikanten, producers en platenmaatschappijen ruimschoots aan bod. In iedere mini-bio is plaats voor een of meer essentiële tekstfragmenten. Eén lp staat daarbij centraal en aan het eind is er nog de tracklist van die niet te versmaden geluidsdrager. Soms passeert een lyrische ophemeling of een hartgrondige terechtwijzing. Een andere keer mondt het verhaaltje uit in de teleurstelling over het te vroeg verscheiden van een artiest.

Plaats voor anekdotes is er niet. Maar aan het einde van de vijftig miniatuurtjes is duidelijk dat de wisselwerking tussen creativiteit, drugs, liefdes, alcohol, muzikaliteit en geluk een grote rol speelt bij het vergaren van roem of het opgaan in het rijk der onbekenden. Maar Rijkeboer weet vooral heldere, korte inkijkjes te geven in het leven van artiesten die hier en daar nog steeds invloed uitoefenen op de hedendaagse muziek.

 

Scroll naar boven