Wiebren Rijkeboer – De Psychedelische sixties

De Psychedelische sixties
(Uitgeverij Kleine Uil ISBN 978-9-493170-03-2)

Wiebren Rijkeboer is schrijver met een voorliefde voor de muziek uit de jaren zestig en zeventig. Hij heeft dat in een aantal boeken neergelegd. De Psychedelische sixties laat wat dat betreft geen onduidelijkheid open. Net als in zijn andere boek, Americana Outlaws, 50 singer-songwriters uit de seventies, dat gelijktijdig uitkwam, beperkt de Terschellinger zich tot de Amerikaanse scene. Terwijl er toch ook in Europa aardige dingen op dit gebied plaatsvonden.
Het is een keuze met de hoop dat Rijkeboer dat ook eens onder de aandacht brengt. Want zijn boeken lezen prettig weg. Het is geen lectuur, want hij somt zakelijkheden, feiten en anekdotes op, echter in een luchtige vorm. En over vorm: het formaat is een kleine pocket, pakweg 150 bladzijden dik/dun, dus bij uitstek heerlijke vakantie leesvoer.
In De Psychedelische sixties beschrijft Rijkeboer 56 albums van evenveel groepen. Wie denkt dat Psychedelica en folk niet met elkaar te maken hebben: The Byrds, Country Joe & The Fish en Buffalo Springfield zijn toch namen die menig folkliefhebber wat zegt. En dat geldt wellicht ook voor randgevallen als Love, The Strawberry Alarm Clock, Moby Grape, Quicksilver Messenger Service. Om er maar een paar te noemen.
De auteur deelt de groepen in naar herkomst: Westcoast (Los Angeles), Westcoast (San Fransisco), New York/Boston, Texas en Midcoast a.o. Opvallend vond ik dat ik van die laatste drie nauwelijks een band kende. En dat is ook leuk aan dit boekje: je leest over een interessant groepje en… daar zijn Spotify of YouTube! De verhaaltjes zetten het besproken album in een korte context, gaan dieper in op de ontstaansgeschiedenis, de totstandkoming van de nummers. De lengte bedraagt zo’n anderhalf tot twee bladzijden per album. De afzonderlijke titels van het album worden opgesomd, met het (oorspronkelijke?) label, maar geen labelnummers. Een klein verbeterpuntje voor een verder luchtig, ontspannend en informatief boekje.

Scroll naar boven