Dat was weer een leuke middag en avond. Eén keer per maand, op de 1e zondag van de maand, verandert een kroeg genaamd De Melterij in Wormerveer in een echt folkcafé. Vanaf 16.30 uur druppelen met grote regelmaat allerlei muzikanten binnen met allemaal dezelfde passie en plezier van het samen muziek maken, nee: folkmuziek creëren. Een gestage stroom van mensen met gitaar, viool, mandoline, fluit, trekzak, banjo, percussie. Mensen met goede oren en een echt folkhart.
De muzikanten zetten zich rond een lange tafel bij het raam, al babbelend met hernieuwde verhalen en hernieuwde kennismaking soms gekscherend toeroepend en allen met een stralende glimlach. De pinten en andere lekkere drankjes zijn opgehaald en de twee microfoons in stelling gebracht, zodat de hele zaal kan meegenieten. De zaal is een lange pijpenla, gevuld met vaste stamgasten en liefhebbers van gezellige folkmuziek uit veel windstreken, maar toch vooral uit de Keltische en Amerikaanse tradities. Het is er altijd gezellig druk, met onder de luisteraars ook mensen die van zingen hun grote hobby hebben gemaakt en elkaar híer ontmoeten en bij een gekend lied soms een leuk ‘achtergrond koortje’ vormen. Maar bij een all time ‘kraker’ zingt de hele zaal mee.
De sessieleider start rond half vijf met een eerste lied, en geeft even van tevoren de ‘stemming’ door, zodat alle begeleiders ook gelijkgestemd het lied alleen maar mooier kunnen maken. Na het eerste lied worden de microfoons over de tafel naar een volgende zanger(es) geschoven en lied na lied en melodie na tune krijgt iedereen die wil of kan zijn/haar kans om de sfeer van de middag en avond mee te sturen naar een heel gezellig feestje. De organisatie rond deze activiteit heeft ‘achter de schermen’ een artiest of folkgroep gevraagd voor de invulling van de ‘soepsessie’ en rond 18.00 uur wordt de samenspeeltafel verlaten en krijgt de gevraagde groep of artiest alle aandacht. Al eerder had de waard de spelers beloond met twee consumptiemunten, die in deze pauze aan de toog worden ingewisseld voor een ‘schuimkraag’ of een koffietje of ánder lekkers. Een dik half uur is het café omgetoverd tot klein concertzaaltje en krijgen alle bezoekers tegelijk een soepje en een broodje ‘van de zaak’ voorgeschoteld. Waar maak je dat nog mee?
Na het optreden haasten de muzikanten zich weer naar de speeltafel voor hun eigen liedjes of melodietjes. Af en toe komt er iemand vanuit de zaal naar de speeltafel met een verzoek voor eigen lied. De spelers proberen dit lied zo goed mogelijk te begeleiden, tot groot plezier van de andere toehoorders. En zo gaat het gezamenlijke feest naar het onvermijdelijke slotakkoord. Nog één lied en het applaus van de volle ruimte, nog één fiddletune en dan zet de sessieleider het semi-traditionele lied van ‘Den Egelantier’ in met aangepaste tekst. Het slot van weer een heerlijke muziekmiddag voor speler en luistervink. 4 juni was weer de laatste van het seizoen en de organisatie heeft alweer de volgende activiteit voorbereid, namelijk het plaatselijk beroemde ‘ZaanFolk Festival’ in het park tegenover het culturele café.
15 juli is er dan weer een mooi folkfestival met drie podia. Een hoofdpodium met min of meer bekende folkartiesten, een podium voor aanstormend talent dat zich een klein half uur kan presenteren aan de vele bezoekers die zich gezellig op strobalen hebben genesteld, en een balfolk podium, waar iedereen mee kan dansen op livemuziek. Op een andere plek in het parkje gaan moeders en vaders met hun kroost gezellig ‘leuke dingen’ doen. Rond het hoofdpodium zijn de kraampjes met eten, drinken en CD stand weer open voor het hapje, drankje of net die éne CD die gemist werd in de collectie en goedkoop te verkrijgen is. Een middag voor honderden bezoekers met prettige ontmoetingen. En bij de ondergaande zon denk je dat je met een kop vol muziek naar huis gaat. maar nee, Café De Melterij is voor de avond omgetoverd tot een klein muziektheater, inclusief heus podium voor nog méér muziekoptredens richting de spreekwoordelijke ‘kleine uurtjes’.
Aanleiding voor dit sfeerverhaaltje is een heel leuke CD, uitgegeven door Stichting ZaanFolk, waar een lijstje van artiesten toestemming heeft gegeven om enkele van hun nummers te gebruiken voor deze verzamelaar. Al deze artiesten beklommen ooit het ZaanFolk Festival podium tussen 2015 en2022. Deze verzamelaar is zeer divers met Keltische folk, americana, Texas folk, seasongs, Holland folk, kleinkunst, Spaanse gitaarsongs, een Grieks lied, Italian brass, en een Keltische instrumental. Het gebodene is verrassend hoog van kwaliteit, met soms zeer originele versies van bekenden als Spancill Hill, She moved through the fair, of de Ierse melodie Si bheag si mhor. Maar een aanzienlijk deel van de 18 tracks is zelf gecomponeerd en het literaire gehalte is hoog.
Ruim 74 minuten spelplezier, soms pittig, soms gevoelig en altijd onverwacht door de ijzersterke mix. Ik ben niet zo van de verzamelaars, maar deze ZaanFolk Festival CD is echt een geweldig product en de (goedkope) aankoopkosten gaan naar de organisatie van het Festival. Het zou een geweldig initiatief kunnen zijn als er een Festival CD presentatie (‘ZaanFolk Presents’) plaats kon vinden.
Ga naar het festival op 15 Juli en haal um, deze cd vol klasse muzikanten of zoek bij www.zaanfolk.nl. En ga naar het festival voor een onvergetelijk leuke middag. Oh ja, kom ook eens kijken aan de Wandelweg in Wormerveer. Muzikant of luisteraar, genieten doe je altijd.
ZaanFolk Festival CD – / www.zaanfolk.nl (2023)