De zwanenzang van Karel Waeri
(Wild Boar Music WBM 21117)
Terwijl Nederland rouwde om de vele slachtoffers in Oost-Oekraïne was er feest in Gent. Een belangrijk element bij de jaarlijkse Gentse Feesten zijn de ‘Gentse liedjes’. Het is de tachtigjarige volkszanger Walter De Buck die de Gentse Feesten 2014 mocht inzingen. Sinds 45 jaar timmert hij aan de weg om Gentse liedjes niet verloren te laten gaan. Ook de liedjes van de negentiende eeuwse volkszanger Karel Waeri blies hij nieuw leven in.
Sinds meerdere jaren al heeft De Buck een waardige opvolger. Wim Claeys, bekend van onder meer Ambrozijn, Tref, Göze, Boombal, zingt reeds een vijftal jaar Gentse liedjes op de Feesten en organiseert al enige tijd een maandelijkse Gentse Zangstonde. Tijdens de Gentse Feesten was dat zelfs een dagelijkse activiteit. Ook Claeys werkt mee aan het in ere houden van de liedjes van Karel Waeri. Vorig jaar stelde hij het programma De Zwanenzang van Karel Waeri samen. Hij speelde het ook twee maal op de Gentse Feesten van dit jaar. Van dat programma bracht hij vorig jaar ook een cd uit. Hierop herneemt hij niet enkel liedjes van Waeri die reeds in de jaren tachtig door De Buck op twee elpees zijn gezet. De cd van Wim Claeys bevat elf nummers waarvan er zeven niet door De Buck waren opgenomen. Claeys schreef ook de melodie bij een aantal teksten van Waeri. De liedjes geven een beeld van het rijke palet van Waeri’s teksten. Droevige ballades over kinderarbeid (Onze fabrieksmeisjes) en dronken vaders (Kom thuis) worden afgewisseld met humoristische volksverhalen zoals De Spiegelkast (een verhaal over een pastoor en diens meid) of De eerste vrouw. Werd er niet openlijk over seks gesproken, Waeri zong er over tot genoegen van zijn publiek. Ook deze ‘vette’ liedjes brengt Claeys ten gehore. Zijn De Stier en De Bieën niet de fijnst besnaarde teksten, op deze De Zwanenzang van Karel Waeri mochten ze zeker niet ontbreken. Er is op deze cd ook mooi werk gemaakt van de arrangementen. De inbreng van klasse muzikanten als Nils De Caster en Geert Waegeman is daar uiteraard niet vreemd aan. Zo kregen enkele nummers een speelse country-sound mee. De vele benutte instrumenten geven ook een rijke variatie aan klanken. Viool, piano, banjo, mondharp, trekzak, doedelzak, mandoline en nog veel andere instrumenten werden gebruikt. Op zes nummers is er ook nog de stem te horen van Lieselot De Wilde of Nathalie Delcroix. Het elfde lied, De Scheten, kan als een bonus-track gezien worden. Het wordt gezongen door het kamerkoor El Grillo in een leuke koorbewerking van Marnix Decat.
In zijn boek Naar de bronnen van de Folk schreef Dree Peremans over Waeri: Maar al met al zal hij (Waeri) een monument van antiklerikaal, sociaal en politiek engagement blijven. Deze cd van Wim Claeys bevestigt dat.