Woetmann – Nøgne Fødder

Nøgne Fødder
(Go’Danish Folk Music GO0816, Xango Music Distribution)

Op deze solo-cd laat multi-instrumentalist Brian Woetmann (zang, akoestische bas, percussie, bouzouki, harmonica, mandoline, gitaar en didgeridoo), ook vast groepslid van het zich op Iers repertoire toeleggende trio Tradish, zich voluit gaan op ‘blote voeten’. Dit album omvat naast zes instrumentals ook acht gezongen nummers, sommige in het Deens, andere in het Engels (zoals het cynische Working in the morning. Zo weten we waarom velen werken).
Enige humor is trouwens nooit ver af, en aan zijn doorgaans heel speelse en elegante stijl, lijkt er af en toe een hoekje af. Naast eigen werk treffen we ook een interessante wals (Påhængsvalsen) van Jacob Graae Hansen terug, naast een lijzige variant Ian Anderson’s Fire at midnight (uit Jethro Tull’s Songs from the wood) en een tweetal Ierse traditionele melodieën terug, waaronder een set flitsende reels die dit album onmiddellijk openbreekt en meteen de Woetmann’s subtiele virtuositeit op snaren laat proeven.
Al deze ingrediënten, samengevoegd in zijn magische stoomketel, leveren een resultaat op dat misschien nog het best te omschrijven valt als ‘Deens/Engelse-romantische-funky-folk-jazz-singer/songwriter-rootsmuziek’. Ook het bijblijvertje Flugtvej demonstreert in combinatie met Funki folk de veelzijdigheid van Brian. Benieuwd hoe hij die instrumentale gelaagdheden weet over te brengen tijdens live-optredens. Voor het afsluitende ballade Old stone in the sun nodigde hij evenwel Gunilla Odsbøl (cello), Olav Gudasson (contrabas) en Carsten Kær Nielsen (piano) uit om hem te assisteren.

Scroll naar boven