Woetmann – Nøgne fødder

 

Nøgne fødder
(GO’ Danish Folk Music, GO 0816)

De Deen Brian Woetmann is een muzikale alchemist. In zijn studio mengt hij de tonen van bouzouki, contrabas, accordeon, gitaar, didgeridoo en mandoline tot sprankelende composities. Vaak zingt hij er ook nog bij, in het Engels of Deens. Bovendien mixt hij klanken uit verschillende streken zoals Ierland (Woetmann reel) en de Oriënt (I say thanks). Ook blijft hij niet in één muziekstijl hangen. Zo verandert zijn folk soms in funk (Funki folk) en krijgen klassieke thema’s een jazzkarakter (Tripping lightly in high spirit of old times).

Zijn driedimensionale mix maakt duidelijk dat Brian niet op één instrument blijft hangen. Hij mengt alles wat hij bespeelt tot een samenhangend geheel. Soms lijkt de uitgekiende begeleiding voor zijn fris klinkende songs zelfs het fundament.

In enkele nummers laat hij zich bijstaan door anderen op cello, gestreken contrabas en piano. Slechts twee nummers leende hij, de Pahængscvals (van Jacob Graae Hansen) en Fire at midnight (van Ian Anderson). Toch dragen ook deze tracks het stempel van de creatieve Deen.

De cd levert een goed gevoel op. De vraag blijft natuurlijk wel, hoe Woetmann zijn multi-instrumentele laboratorium presenteert tijdens een liveconcert.

Scroll naar boven