WÖR – Sssht

Sssht
(Appel Rekords, APR 1374)

Met hun tweede album gaat WÖR, onder de goedkeurende blik van Esko Järvela (powerviolist bij Frigg) verder op zijn elan. Naast Fabio Di Meo (saxofoons), Bert Ruymbeek (accordeon) en Pieterjan Van Kerckhoven (doedelzakken, musette en sopraansaxofoon) werd binnen dit stomende team getekend voor twee vervangingen. De viool is nu in handen van Jeroen Goegebuer, terwijl Jonas Scheys de gitaar van slag dient.
Het muzikale plan bleef ongewijzigd en maken dan ook een naadloze doorstart. De ambitie blijft het afleveren van heldere herinterpretaties van pareltjes uit de Belgische traditie, bij voorkeur die uit de 18de eeuw. Toen schreven enkele spelemannen, dansmeesters, stadsmuzikanten en beiaardiers uit onze Vlaamse steden hun favoriete muziek neer, om ze bij allerlei gelegenheden te spelen en te verspreiden. Niet evident om deze melodieën terug verse glans te verlenen in hedendaagse herinterpretaties, maar zij blijven het doen.
Hun stevige grip op hun akoestische instrumenten leveren opnieuw een dynamische aanpak op die de toehoorder achterover blaast. Hierin volgen ze blind het advies van hun producer : “Good folk can’t be loud enough!” (en het gaat hier niet over versterkingsdecibels, maar akoestische stuwing en moet het niet altijd uptempo gaan). Van bij de eerste melodie, Van Belles 71bis, kondigen alle instrumenten zich aan en krijgen we een eerste impressie van hun auditieve reikwijdte, waarbij voortdurend gespeeld wordt met pianissimo (zoals in het zacht geneuried afsluiten van Prinzes en forte (met het potige Marche van de Begijnen).
Naast een bloemlezing van nieuw opgevist materiaal slaagden ze er opnieuw in enkele nummers die in het basisrepertoire van elke jamsessie een nieuwe weerklank te geven, L’ordre Theresien (hoor het baslijntje van Fabio) of Zonder titel, p69 van De Prins (hoor die prominent aanwezige vioolhalen) overgaand in De gedachten,… om stil van te worden, dan wel ongeremd op te gaan dansen.
En er valt nog zoveel meer te ontdekken, voor ze ons vrolijk fluitend uitwuiven!

Scroll naar boven