Wouter en de Draak – Zonnewachter

Zonnewachter
(Eigen beheer, )

Tineke Lemmens zet met haar artwork de huisstijl van Wouter en de Draak door op een tweede album, dat de titel Zonnewachter draagt. Het titelloze debuutalbum van het duo rond Wouter Kuyper en Joris Alblas was een doorslaand succes, zowel in composities als in de opnamekwaliteit. Dat een vervolg zou komen was een voldongen feit.

Nu is er Zonnewachter, en die gaat in dezelfde lijn verder als het debuut. Wederom is het genieten van geweldige melodieën en een zeer heldere opnamekwaliteit. Een duo is een grote uitdaging, want het vraagt van beide muzikanten om veel te geven voor een zo compleet mogelijke sound. Dat is ook voor dit virtuoze tweetal een fijne uitdaging waarin ze hun muzikaliteit maximaal kunnen etaleren.

Ik blijf erbij dat Joris Alblas één van de meest verfijnde akoestische gitaristen van Nederland is. Hij weet de perfecte balans te vinden bij het zeer vaardige trekharmonica- en doedelzakspel van Wouter Kuyper. De trekharmonica’s klinken lekker strak en het spel is wederom subliem en perfect getimed.

Op de voorganger zagen we de draak op een afstandje, op de vormgeving van deze cd kijken we de draak recht in het oog. En dat gevoel bekruipt je ook bij deze composities: op Zonnewachter zijn Alblas en Kuyper meer de diepte gaan verkennen, en dat geldt ook voor de geïmproviseerde variaties die op de basiscomposities worden doorontwikkeld.

Het duo doet het niet allemaal alleen, er is wondermooi flugelhorn- en trompetwerk van Frank van Vliet, verfijnd fluit-, whistle- en bombardespel van Isaac Muller en mooi uitgebalanceerd percussiewerk van Roeland Uijtdewilligen. Dan mag de muziek wel vanuit de basis bedoeld zijn voor balfolk, dit album is ook zeer onderhoudend om lekker naar te luisteren in de huiskamer.

Het betreffen uitsluitend eigen composities van beide muzikanten, en die zijn allen smaakvol uitgewerkt tot zeer aantrekkelijke instrumentale werken. De warmte waarmee het gebracht wordt en de bevlogenheid van de muzikanten doen de rest. Zonnewachter is zonder twijfel een hoogstandje in het oeuvre van de Nederlandse folkmuziek!

Scroll naar boven