Wouter En De Draak

Wouter en de Draak
(eigen beheer, www.wouterkuyper.nl)

Met een schitterend hoesontwerp van Tineke Lemmens debuteert Wouter en de Draak met een twaalf originele tracks tellend titelloos album. Wouter Kuyper speelt trekharmonica en blokfluit, Joris Alblas speelt akoestische gitaar in de DADGAD stemming. Beide heren zijn virtuoos op hun instrument, en laten ook veel ruimte voor improvisatie.
De onderhoudende composities klinken warm en worden vol overgave gespeeld, zonder op enig moment klinisch te worden. Alblas en Kuyper houden het luchtig en uitdagend, en zoeken vooral naar een warme klank. De basis voor hun composities ligt bij de balfolkmuziek, de volksdansbeweging waarin dit duo al jaren – ook afzonderlijk van elkaar – zeker geen onbekenden zijn. Alblas draagt met zijn fraaie gitaarspel de strakke klank van Kuyper’s trekharmonica.
Alblas behoort sowieso tot de meest dynamische gitaristen die ons land kent, hij zet een enorm beheerst gitaarspel neer met een sterk gevoel voor frasering. De kalme en gevoelige trekharmonica klinkt sensueel en zelfs dromerig. Gastrollen zijn er voor Isaac Muller op de Ierse fluit, Roeland Uijtdewilligen op percussie en Frank van Vliet op bugel en trompet. Laatstgenoemde is op twee tracks te horen, en zijn spel geeft een gewaagd effect aan het geheel. De fluit van Muller vormt een mooie eenheid met de klanken uit de trekharmonica. De percussie in vier tracks zorgt net voor dat extra’s, al is het duo op zich heel goed in staat om het publiek te blijven voeden.
Het album werd opgenomen bij Philip Masure dat tot een heel heldere en warme productie heeft geleid. Kortom, Wouter en de Draak zet met een sublieme instrumentenbeheersing een heel sterk debuut neer dat zeker ver over de grenzen van de balfolk scene gehoord moet worden.

Scroll naar boven