Wouter Kuyper – Balfolk deunenboek II

Balfolk deunenboek II
(bestelgegevens)

50 nieuwe melodieën voor balfolk, sessie en thuis luidt de ondertitel van dit tweede deunenboek van folkmuzikant en docent Wouter Kuyper. Dat woord nieuwe mag je letterlijk nemen, want Wouter componeerde de deunen stuk voor stuk zelf. Ze zijn allemaal geënt op traditionele dansen uit West-Europa. De moeilijkheidsgraad varieert, maar in de inhoudsopgave staat aangegeven waar je als niet al te ervaren trekharmonicaspeler het beste mee kunt beginnen.
Wouter Kuyper is ondertussen een zeer ervaren trekharmonicaspeler, die in diverse muziekgroepen zijn sporen heeft verdiend. Met Lirio en met Wouter en de Draak nam hij cd’s op. Een aantal nummers uit dit boek is terug te vinden op die cd’s. Als dit het geval is, dan staat dit links naast de titel van de dansmelodie aangegeven. Het beluisteren van een opname kan behulpzaam zijn als het noten lezen je niet met de paplepel is ingegoten.
Alle composities staan afgedrukt op één pagina, wat het spelen ervan zeker vergemakkelijkt. De tablatuur gaat uit van een zogenaamde ‘gedraaide 5′ op de binnenrij. De 1 op de binnenrij is duwend een Cis voor CF en een Gis voor GC. De 1 op de buitenrij is duwend een As voor CF en een Es voor GC. Voorts vind je ook knoppenschema’s voor de CF en GC 2-rijers.
Balfolk deunenboek 2 wordt verluchtigd met een grote hoeveelheid tekeningen van Auke Eringa, die met een dosis humor de balfolkpraktijk in beeld brengt. Het zorgt er voor dat het boek een hoog vermakelijkheidsgehalte kent. Te meer daar de titels van de nummers regelmatig voor een glimlach zorgen.
Wouter Kuyper moedigt mensen aan om zijn composities uit te voeren op een podium en/of om er een geluidsopname van te maken. Hij vindt het leuk om opnames te ontvangen van interpretaties van zijn dansmelodieën. Goed initiatief. Zo houd je de folkmuziek levend.

Scroll naar boven