Yarakä – Curannera

(Zero nove nove ZNNCD002; Xango Music Distribution)

Yarakä is een trio uit Tarante in de hak van Italië, bestaande uit Gianni Sciambarruto (berimbau, gitaar, saz, percussie), Virginia Pavone (zang, harmonica, tamboerijn) en percussionist Simone Carrino. Op enkele momenten vergezelt een strijkkwartet het drietal.

Het repertoire is traditioneel uit Tarento en de omliggende streken, waarbij de groep voor de muziek en de arrangementen zorgt. De muziek uit de zuidelijke streken van Italië gaat vaak gepaard met stevige opzwepende percussie en krachtige nasale zang. Dat is bij Yarakä niet anders, maar er zijn wel veel finesses in hun uitvoeringen. Zo zijn er naast meerstemmige zang ook subtiele koortjes. En Pavone kan ook zeer ingetogen klinken in passages of in balladen.

Ondanks een gemoderniseerde aanpak is de muziek van het trio diep geworteld in de lokale traditie: gekoppeld aan helende zang (denk aan de oorsprong van de tarantella) en verbonden met de natuurelementen. Soms zoals het refrein in Maletimbe, werkt een en ander hypnotiserend en adrenaline verhogend. Maar dan is er een verstilde passage (Fronni d’Alie) of een sterk dramatisch lied (Tuppe tuppe) met strijkkwartet. Het beperkte instrumentarium (wat betreft melodie-instrumenten) is niet storend. De muziek blijft boeiend en aangrijpend.

Scroll naar boven