Yevgueni – 2000 – 2020

2000 – 2020
(Science Frictio)

De Belgische kleinkunst rockgroep Yevgueni bestaat 20 jaar. Waar het Vlaamse publiek de band volledig heeft omarmd – hun lied Als ze lacht staat er in de Nederlandstalige Top 10 aller tijden – heeft de Nederlandse muziekliefhebber nog steeds slecht mondjesmaat Yevgueni in het hart gesloten. Of de 2-cd ‘Yevgueni 2000 – 2020’ daar structureel verandering in brengt is een vraagteken, maar de groep zou het zonder meer verdienen.
Zes albums bracht Yevgueni tot nu toe uit, en van al die geluidsdragers werden nummers geselecteerd voor deze compilatie. Bovendien zijn er twee nieuwe nummers te vinden. Alles waar ik nu wil zijn werd opgenomen samen met de Nederlandse zangeres Rita Zapora. De meest recente single is Zo ver, zo goed. De eerste cd van het twintigjarig jubileum-pakket heet Singles, en daarop staan twintig nummers.
Voor bijna alle liedjes die Yevgueni brengt, werden de teksten geschreven door zanger Klaas Delrue. Daarbij sijpelt steeds ’s mans persoonlijke blik op de wereld om hem heen stevig door. De muziek wordt grosso modo door de hele band ingevuld.
Yevgueni is al sinds lange tijd een vijfmansband, maar de groep begon ooit als trio, met naast Delrue Geert Noppe (toetsen, achtergrondzang) en Maarten van Mieghem (bas, gitaar, achtergrondzang). Op de tweede cd van het twintigjarige jubileum wordt het drietal onder de noemer Strijkers ondersteund door Seraphine Stragier (cello) en Jeroen Baert (viool, altviool). Dat levert een fris en verrassend coherent album op. Het doet mij deugd dat van de vierde cd Welkenraedt – in mijn ogen de sterkste cd van Yevgueni – een viertal tracks werd uitgekozen om in deze intieme vorm te worden gegoten. Maar ook het feit dat de Suzanne Vega vertaling In deze stad (In Liverpool) werd uitgekozen, stemt tot tevredenheid.
De twee cd’s bevatten samen 36 nummers. Een waardig aantal voor dit jubileum. Het benadrukt de eigenheid van Yevgueni. En biedt weer een nieuwe invalshoek. Ik hoop dat de strijkers in een volgend project opnieuw betrokken worden.

Scroll naar boven