Yves Lambert Trio – Tentation

Tentation
(Propagande Distribution / La Prûche Libre)

Herinner je je nog La Bottine Souriante uit Québec? Zag je die voor de eeuwwisseling, dan herinner je je vast ook de begeesterende frontman met accordeon en een hoedje. Zijn naam: Yves Lambert. Deze gezellige figuur was lid van La Bottine vanaf de stichting in 1976 tot 2002. Nadien is hij zijn eigen weg gegaan onder zijn eigen naam.
Tentation is zijn zesde album sinds 2003. Zijn eerste solo-album bracht hij uit onder de naam Monsieur Lambert et Compagnie. Nadien werd het Yves Lambert et le Bébert Orchestra. Twee van de vier leden van dit begeleidingskwartet vormen nu met Lambert het Yves Lambert Trio. Olivier Rondeau speelt viool en zorgt ook voor die typisch Québecse voetpercussie. Tommy Gauthier is gitarist. Lambert bespeelt natuurlijk zijn accordeon en ook aardig mondharp.
Met zijn nogal rauwe stem en het leuke Québecse accent zingt hij een bewerking van volksliederen waarin zijn kompanen vaak een gezongen antwoord geven. Liederen worden afgewisseld door instrumentale reels. Lambert, die nu al meer dan veertig jaar actief is in de Frans-Canadese folk, heeft in die jaren niets aan originaliteit ingeboet. Op sommige nummers speelt gastmuzikant Marc Busic harmonium.
Verwacht natuurlijk niet een soms overweldigende sound zoals we die kenden bij La Bottine Souriante. Hier hoor je bijvoorbeeld geen opzwepende koperblazers. Maar met hun drieën staan Yves, Tommy en Olivier zeker hun mannetje om een speelse en meeslepende cd af te leveren. Yves Lambert Trio brengt muziek uit Québec op haar best.

 

Scroll naar boven