Zäpämmät – Äiti maa (Mother earth)

Äiti maa (Mother earth)
(Inkoom Musiikki IMU CD 194)

Combineer een percussie specialiste van wereldwijd verspreide percussie-instrumenten (hier met name berimbau en kalimba) met een concert kantele bespeelster die ook kamalen-ngoni en melodica voor haar rekening neemt en je hebt het Finse duo Zäpämmät, bestaande uit Marjo Smolander en Paulina Kauppila.
Ze worden op een enkele track bijgestaan door een bespeelster van de balafon en accordeon en een kinderkoor. De muziek en teksten zijn merendeels gepend door de dames, afzonderlijk of in samenwerking, waarbij ze af en toe een traditionele tekst of melodie lenen als basis voor interpretatie. Het levert een inspirerende mix op van Finse klanken (met name de samenzang en kantele klanken) met Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse ritmen en dan alles in een vlot melodieuze verpakking.
Qua thematiek blijven de teksten dicht bij het dagelijks leven, maar bevatten tevens een universele zoektocht naar werkelijke waarden van het bestaan. Zoals het fraaie Mummoni, een ode aan grootmoeders die Smolander trof, zittend voor hun huizen in Oost-Europa, filosoferend of gewoon transcenderend over de voortgang van het leven.
Soms is de muziek van Zäpämmät minimalistisch, dan weer rijkelijk geornamenteerd met kunstig ineen geweven klanken. Het geheel blijft transparant en daardoor aangenaam om naar te luisteren. Zoals vele uit Finland afkomstige hedendaagse folkmuzikanten staan zij niet stil bij het verleden, maar verleggen de grenzen naar het hedendaagse, zowel muzikaal als tekstueel.
Zäpämmät is niet grensverleggend, maar wel evoluerend bezig, op zoek naar een nieuwe sound met respect voor het oude. Een eigenzinnig, origineel en aansprekend debuut.

Scroll naar boven