Zawierucha – Ober Tany

Ober Tany
(Eigen beheer)

Zawierucha is een jonge Poolse band. Ze werd pas anderhalf jaar geleden opgericht door cellist en zanger Piotr Zgorzelski en wordt gecompleteerd door violisten Marcin Drabik en Kacper Malisz en drummer Kamol Siciak. Op het album Ober Tany – en tegenwoordig ook live – krijgen ze ondersteuning van contrabassist Michał Aftyka.

Ze kennen allen verschillende muzikale achtergronden, maar zijn gefascineerd door de traditionele Poolse dans- en folkmuziek. Mazurkas, obereks, kujawiaks en polkas vullen dan ook in tien tracks de inhoud van de cd Ober Tany. Het merendeel van de composities is traditioneel, maar een en ander wordt ook aangevuld met eigen(tijdse) delen.

Het kwartet/kwintet klinkt vrij zwaar door de vele strijkers en doet hier en daar denken aan de Hongaarse Tanchez dansbands. Verwijzen kan ook naar Deense folkbands, waarin de strijkers een hoofdrol opeisen. Toch is de muziek frivool, uitdagend en wordt er niet strikt vastgehouden aan authentieke – voor zover dat mogelijk is –  bewerkingen. Integendeel: er komen flarden psychedelica, minimale en jazz elementen en zelfs wat punkrock om de hoek kijken, al moet je dat wel in zijn proportie zien.

Gelukkig is het niet louter instrumentaal. Zgorzelski beschikt over een krachtige stem, die de muziek net dat beetje extra meegeeft in de tracks waarop hij vocalen laat horen. Maar het is toch vooral het slagwerk door Siciak die het geheel dat ondeugende en afwijkende geluid bezorgt met syncopen, licht jazzy geaai of gewoon aanjagend gekletter.

Scroll naar boven