ZAZ zal Festival Dranouter afsluiten

© Benjamin Girette / IP3 PRESS : le 3 Novembre 2014 a Paris : Portrait Zaz (Isabelle Geffroy) (MaxPPP TagID: maxpeopleworld838233.jpg) [Photo via MaxPPP]

Wielerliefhebbers die het programma ‘Vive le Vélo’ op één (VRT-tv) volgden konden telkens bij de begingeneriek een stukje van het chanson Paris sera toujours Paris horen. Het werd in 1939 populair gemaakt door Maurice Chevalier. Maar de stem die het zong was die van ZAZ. Swingend, erg jazzy en met een erg herkenbare stem. Wie deze zangeres live wil horen krijgt de kans op het nakende Festival Dranouter. Op zondagavond zingt zij het laatste concert in de grote tent, de MainStage.

 

Wie is ZAZ ?
Sinds haar geboorte in 1980 te Tours, een stad aan de Loire, heet ze Isabelle Geffroy. Vanaf haar vijfde jaar leert ze op het conservatorium notenleer, viool, piano, gitaar en koorzang. Op haar veertiende verhuisde moeder met haar kroost naar Libourne, een stad bij Bordeaux. Isabelle blijft er muziek studeren en, als meisje van haar generatie, wordt ze op haar twintigste zangeres bij een bluesgroep, Fifty Fingers. Ze zingt ook bij een jazzquintet en gedurende twee jaar is zij een van de zangeressen van het Baskisch orkest Izar-Adatz. Daar leert ze de scène en het rondtrekken als artieste kennen. Op het einde van het vorig decennium gaat ze solo zingen en is zij onder meer straatzangeres te Parijs, waar ze vooral oude successen van het Franse chanson ten gehore brengt. In de lente van 2010 verschijnt een eerste solo studio-cd onder de artiestennaam ZAZ. Een nieuw en groot talent is geboren.

 

Een blitzcarrière
ZazHaar eerste cd bevat voor de helft chansons die ze zelf geschreven heeft, maar ook drie nummers die de jonge chansonnier Raphaël voor haar schreef. En een nummer dat ze ongetwijfeld ook als straatzangeres had gezongen: Dans ma rue. Wat maakt zij een mooi, hedendaags klinkend en meeslepend nummer van een lied van Jacques Datin, dat Edith Piaf al in 1946 zong. Bij de critici lees je veel twijfel. Weinigen durven haar een grote toekomst te voorspellen. Wel wordt steevast haar bijzonder stemgeluid vermeld. ZAZ heeft een wat hese, nasale stem, waar ze wel alle kanten mee uit kan: zachte, ingetogen chansons, zowel als uitbundige liederen die ze soms schreeuwend zingt. Haar krachtig, duidelijk stemgeluid is haar waarmerk. Bijzonder goed klinkt ze wanneer ze de jazz-tour opgaat. En dan klinkt ze net zo goed bij zinvolle, poëtische teksten als bij opeenvolgende klanken zonder betekenis.
Van deze eerste cd, gewoonweg ZAZ genoemd, worden in Frankrijk binnen het jaar zowat een miljoen exemplaren verkocht en eer we twee jaar verder zijn, worden er evenveel van verkocht in het buitenland. ZAZ wordt overal gevraagd, zowel in concertzalen als op grote chansonfestivals. Samen met muzikanten die even enthousiast als zijzelf op scène staan , treedt ze op in bijna alle Europese landen en ook in Japan, in de Verenigde Staten en in Canada.

 

Zaz_-_Recto_VersoEind 2011 verschijnt al een live-cd met dvd die op meerdere plaatsen werd opgenomen. Bij het verschijnen van haar tweede studio-cd Recto Verso in 2013 is iedereen overtuigd dat hier een uitzonderlijk talentrijke zangeres te horen is. Deze cd werd hier besproken naar aanleiding van haar optreden op het Festival Dranouter in datzelfde jaar. Het jaar daarop verschijnt een derde studio-cd met als titel Paris. Daarop brengt ze swingende versies van oudere chansons die de lichtstad bezingen, ondermeer het hierboven genoemde nummer van Chevalier. Ook chansons van Charles Aznavour (die meezingt op de cd), Léo Ferré, Marie-Paule Belle, of bekend geworden door Joe Dassin, Cora Vaucaire, noem maar op. De plaat eindigt met J’ai deux amours, bekend van Joséphine Baker. Eind vorig jaar verschenen twee nieuwe uitgaven. De ene is een herneming van de cd Paris en heet Paris, encore !. Dezelfde nummers als op Paris maar nu aangevuld met een live-optreden op dvd: Live at Stuttgart Jazz Open 2015. Bijzonder geslaagd is de cd Sur la route die een weergave is van haar wereldtournee waarmee ze nu ook in Zuid-Amerika kwam. Veel van haar chansons werken zo aanstekelijk dat ze, waar ook ter wereld, door het publiek worden meegezongen. En de guitige ‘spring in ’t veld’ die ZAZ dan schijnt te zijn, geniet er van. Een bijhorende dvd toont ook veel van achter de schermen van zo’n tournee, maar laat vooral ook een artieste aan het woord die weet waar ze mee bezig is. Problemen van klimaat en solidariteit laten haar niet koud. Daarover zingt ze maar ze richtte ook een filantropisch project op: ZAZIMUT. Hiermee wil ze, waar ze ook komt, opvoedingsprojecten ondersteunen die meebouwen aan een meer respectvolle wereld.

 

7 augustus 2016
Op die zondag, te 22.30 uur staat ZAZ op het podium te Dranouter. Het wordt mijns inziens een waardevolle slotact van het festival. ZAZ is een zangeres die het niet moet hebben van extravagante kledij of ‘bloot couture’ zoals Toon Hermans het noemde. Zij treedt zowel op in speelse jonge kleedjes als in maatpak, maar het enige wat belangrijk is bij deze dertiger is haar zingen, met volle overgave en met veel passie. Een passie die ze schijnbaar moeiteloos op haar publiek weet over te brengen.

Scroll naar boven