Ziya Tabassian – Remembrances

(Eigen beheer: Xango Music distribution)

Ziya Tabassian is een van oorsprong Iraanse percussionist, nu werkend vanuit Canada. Remembrances is zijn vierde cd onder eigen naam. Maar de man heeft meer op zijn conto. Zo werkte en registreerde hij met vele groepen, van Kronos Quartet tot Lo’Jo, in klassieke en wereldmuziek ensembles. Net als voortganger Zarb-e Osul draait Remembrances om ritmische cirkels (osuls), ditmaal uit een manuscript van Amir Khan Gorgi uit ruwweg eind 17e eeuw.

Op de informatieflap van de cd benoemt Tabassian ze, geeft kort informatie over het ritme en andere details, die wel erg muzikaaltechnisch uitvallen. Luisterend naar de muziek is deze – hoe kan het anders – sterk ritmisch dankzij de percussie in de hoofdrol. Toch is het geen solo-cd, integendeel. Een elftal muzikanten zorgt voor herkenbare Oosters Arabische klanken met instrumenten als kanun (geplukte citer), oud, viool, cello, kamanche (Armeense langnek viool), tar (Iraanse langhalsluit), duduk (Armeens blaasinstrument), viola da gamba, luit en marimba.

Voor veel klankvariatie zorgt dat niet, want alle instrumenten spelen unisono en zo lijkt het, afgezien van ritme, tempo en melodielijnen, wel erg veel op elkaar. Het vergt geduld om de hele cd uit te zitten, met name vanwege het niet gewend zijn aan de vreemde ritmen en vooral de voor ons vreemde toonintervallen voor onze westerse oren. En soms heb ik het idee – met name in opener Homa ­- dat niet alle instrumenten even zuiver op elkaar zijn afgestemd.

Scroll naar boven