Zonderland – Oeverloos

Oeverloos
(Trad Records, TRAD018)

Heel wat kunstscheppers maakten van het stilvallen van het publieke leven gebruik om eindelijk eens tijd te kunnen maken voor een, steeds weer uitgestelde, natte droom. Niet anders voor Ward Dhoore (piano, harmonium, gitaren, synths, soundscapes) en beeldend kunstenaar Lander Cardon, die vol gingen voor een audiovisueel project, waarbij een achttal acrylschilderijen van laatstgenoemde letterlijk de inspiratiebron vormden voor composities van Ward.

Ze vonden elkaar eerder in een gedeelde appreciatie voor esthetiek, eenvoud en de schoonheid van de vergankelijkheid. Als verbindend element speelt hierbij de metaforische kracht van ‘water’, oeverloos,… complement van land.

Lander zet hierbij ook de lippen aan zijn baritonsax in de opener Bohan, waarin de Semois zowaar meandert, terwijl Jeroen Geerinck de bugel toevoegt aan Kade en het afsluitende titelnummer.

Stuk voor stuk verklanken de instrumentale soundscapes de ietwat duistere, desolate abstracties in de schilderijen op verbluffende wijze. Schijnbaar onbewoonde werelden dragen getuigenissen in zich van menselijke aanwezigheid in sculpturen of een architecturaal element, dat je binnenzuigt in dit melancholieke universum, dat vooral ook uitnodigt om innerlijke rust terug te vinden.

Voor dit verhalende project verrast Ward ons onder meer door vooral aandacht te koesteren voor diverse klavieren, terwijl zijn gitaren voor één keer het onderspit moeten delven.
Het booklet is integraal voorbehouden voor reproducties van de schilderijen die in werkelijkheid zo’n 4 m² meten, waarbij ook telkens een detail uitgelicht werd. Zo kan de luisteraar zich hier alsnog laten inzuigen tijdens het beluisteren van de respectievelijke instrumentale evocaties.

Scroll naar boven